את היכולת לשקר למדנו עוד בהיותנו ילדים קטנים. סילפנו את האמת לטובתנו וראינו כי לעתים אנו "מרוויחים" מכך. משם כבר המשכנו לשקר פה ושם גם בחיינו הבוגרים, במרבית המקרים בלי שהדבר יפגע באדם אחר. יחד עם זאת, לעתים כן עולה צורך קריטי לדעת האם אדם דובר אמת או לא, עד שיש לבדוק זאת באמצעי אובייקטיבי ובלתי תלוי דוגמת הפוליגרף. מהו בדיוק אותו מכשיר ומה ניתן לראות ולהבין ממנו? המשיכו לקרוא.
מהו פוליגרף?
פוליגרף הינו מכשיר שמתחקה אחר מדדים שונים בפיזיולוגיה של הגוף, ועוקב אחר השינויים בהם על מנת לזהות מתי אדם דובר אמת ומתי לא. בדיקת פוליגרף כוללת חיבור של האדם למוניטורים שונים שעוקבים אחר מדדים כגון לחץ דם, מוליכות של העור (הזעה), קצב לב ועוד, כאשר בתחילה הוא נשאל שאלות ברורות מאליהן כגון "האם שמך הוא…", "האם נולדת בשנה…." וכו' ולאחר מכן נשאלות השאלות הרלוונטיות, בתשובות של כן ולא בלבד. את בדיקות הפוליגרף מבצעת משטרת ישראל בחקירות שונות הקשורות לתיקי עבירות, ואף חברות אבטחה וארגונים שונים שבודקים את עובדיהם.
מה פולט מכשיר הפוליגרף?
חשוב להדגיש כי הפוליגרף הינו מכשיר אובייקטיבי לחלוטין ואינו "אומר" שום דבר לגבי האמת או השקר. הוא כן מספק לבודק ולמפענח התוצאות גרף של שינויי הגורמים המנוטרים במהלך הבדיקה, ועל המפענח המקצועי להביע את דעתו עליהם. ככל שהפוליגרף משוכלל יותר, כך הוא יכלול יותר פרמטרים שניתן לעקוב אחריהם, כגון הפוליגרפים החדשים הכוללים גם נורית למדידת רוויית החמצן בדם. הבודק מקבל לידיו את הגרפים והוא בודק את השינויים בשיפועים לאחר מענה על השאלות שנשאלו. התשובות הברורות מהוות את נקודות הייחוס וכאשר נשאלות שאלות נוקבות יותר, נבדקים השינויים כפי שהם באים לידי ביטוי בגרפים השונים.
חשוב מאוד לציין כי על הבודק לברר היטב טרם הבדיקה כי האדם לא נמצא תחת השפעת סמים, אינו סובל ממחלות נפש (כגון חרדה או סכיזופרניה) ולשאול כמה שיותר שאלות ייחוס על מנת שיהיה גורם השוואתי.