פוליגרף הינו מכשיר שבודק ומתעד בו זמנית מספר פרמטרים פיזיולוגיים של האדם ומפיק מהם דפוסי גרפים שמהם ניתן להסיק האם אדם הינו דובר שקר או אמת. מאחר שמדובר במדדים פיזיולוגיים, לעתים רבות נוצרים מקרים חריגים בבדיקת הפוליגרף שעלולים לגרום לכך שאדם ששיקר בבדיקה יתועד כדובר אמת. להלן סקירה של כמה מהמקרים החריגים הללו.
מטופלים בתרופות נגד יתר לחץ דם
כאשר אדם דובר שקר, מופעלת בגופו המערכת הסימפתטית שגורמת להאצת קצב הלב תוך עלייה בלחץ הדם. לאחר שהנבדק עונה על מספר שאלות "קלות" וברורות, הוא נשאל שאלות נוקבות יותר ודפוסי הגרפים של המדדים מושווים. כעת, משהובן הקשר בין פוליגרף ולחץ דם, ניתן להסיק כי אם קיימת תרופה שמחבלת ביכולת הגוף להעלות את לחץ הדם וקצב הלב, אזי אמינות המכשיר מוטלת בספק. ואכן, מטופלים בעלי יתר לחץ דם נוטלים פעמים רבות תרופות שחוסמות את הקולטנים בלב שתפקידם הוא להעלות את קצב הלב (למשל, תרופה בשם בטא בלוקרס) או תרופות שמרחיבות את כלי הדם להפחתת הלחץ עליהם. לאור זאת, כאשר הנבדק מטופל בתרופות אלה, חשוב מאוד שהבודק יבצע מספר מבחנים מקדימים בתור גורמי השוואה על מנת לעלות על דפוסי שקר.
שימוש בסמים
סמים נחלקים באופן גס לכאלו שמעוררים וכאלו שמדכאים. בשני המקרים, התגובות הפיזיולוגיות של הנבדק עשויות להשפיע באופן משמעותי על פענוח התוצאות ולגרום לטעויות. כך, למשל, שימוש בקוקאין לפני בדיקת פוליגרף גורם לקצב הלב להרקיע שחקים כך שלא יימצא הבדל בין דבר אמת לדבר שקר. כך גם לגבי הרואין שמדכא את קצב הלב ולא מאפשר ביטוי פיזיולוגי לשינויים.
כפי שניתן להבין, פוליגרף וסמים אינם "הולכים יחד" ולכן חשוב מאוד שהבוחן יהיה מיומן דיו על מנת לאבחן שימוש אופציונלי בסמים טרם הבדיקה. בודקים מקצועיים ינסו לזהות סממנים שמעידים על כך כגון אישונים מורחבים, אופי הנשימות, בלבול או קשיי ריכוז, דופק מואץ מתחילת הבדיקה ועוד.
בדיקת פוליגרף לקטינים
"מכונת האמת", הלא היא הפוליגרף, עוקבת אחר שינויים פיזיולוגיים שאינם רצוניים במטרה לבדוק האם אדם דובר אמת או שקר בתשובותיו לשאלות ספציפיות. בעוד כולנו משייכים את הבדיקה לחקירת מבוגרים, הרי שהצורך בחתירה לאמת עשוי לערב במקרים מסוימים גם קטינים, וכאן נענה על השאלה המתבקשת: האם מותר להעמיד קטינים לבדיקת פוליגרף או לא?
אפקטיביות מכשיר הפוליגרף בקרב קטינים
מכשיר הפוליגרף נמצא כמנבא בסבירות גבוהה ביותר האם אדם בוגר משקר או דובר אמת, כל עוד מתקיימים מספר תנאים. בין היתר, על הבודק לוודא כי הנבדק אינו משתמש בסמים, אינו נוטל תרופות מסוימות ושהוא כשיר מבחינה נפשית. עוד נמצא כי כאשר הבדיקה מבוצעת על ילדים מתחת לגיל 12, תוצאות הבדיקה אינן איכותיות ואינן חוזרות על עצמן וזוהי הסיבה העיקרית מדוע אין טעם לבדוק בפוליגרף את בני הגילאים הללו. יחד עם זאת, הבדיקה עדיין מבוצעת במקרים מסוימים בקרב בני הגיל הצעיר.
מתי ניתן לבצע בדיקת פוליגרף לקטינים?
באופן כללי, משטרת ישראל אינה מבצעת מעצרים לבני גיל 12 ומטה, שמוגדרים למעשה בעיני החוק כילדים.
המשטרה אף מקפידה שלא ייעשה שימוש במכשיר הפוליגרף כאשר מדובר בנחקרים בני 14 ומטה.
כאשר מדובר בקטינים בני 16 ומעלה, ניתן לבדוק אותם בפוליגרף בדיוק כמו מבוגרים ובין הגילאים 14 ל-16 ניתן לבצע את הבדיקה כל עוד מתקיימים מספר תנאים:
כאשר מדובר בעבירה פלילית חמורה ו/או כאשר מדובר בעבירה שטומנת בחובה עניין ציבורי רב.
קצין נוער מרחבי אישר את ביצוע בדיקת הפוליגרף.
קיים אישור חתום בידי האפוטרופוסים (הורים וכו') לביצוע הבדיקה.
יש לציין כי לעומת הבדיקה במשטרה, מותר ע"פ החוק לחקור בפוליגרף קטינים מעל לגיל 12 במסגרת פרטית (משרדי חקירות פרטיים) אך קיימת חובה להסכמת ההורים לפני ביצוע הבדיקה. כדאי לזכור כי בכל מה שקשור לחקירת קטינים בפוליגרף, יש להתחשב במצבו הנפשי של הקטין ובטראומה שעלולה להיגרם לו כתוצאה מחשיפה לסיטואציה זו.
לקבלת מידע נוסף על מקרים חריגים בעת בדיקת פוליגרף, צרו קשר עם מכון תמיר לפוליגרף
בדיקת פוליגרף מהימנה גם במקרים חריגים
מכון תמיר לפוליגרף מציע ללקוחותיו שירותי פוליגרף מתקדמים ברמה הגבוהה ביותר ובאפשרותו להשיג תוצאות אמינות ובטוחות גם במקרים חריגים ומורכבים ביותר. לייעוץ מקצועי צרו עמנו קשר במספר 073-7841740