בדיקת פוליגרף היא היום כלי מאוד מקובל שמטרתו לסייע בגילוי האמת. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר שמחובר לגוף באלקטרודות, ובוחן את התגובות הפיזיולוגיות של הנבדק לשאלותיו של הבודק. פיתוח המכשיר התבסס על העובדה, לפיה כאשר אדם משקר ניתן להבחין בכך על פי תופעות פיזיולוגיות שונות, שגם אם אינן נקלטות בעין בלתי מזוינת או ללא חיבור של אלקטרודה – עדיין קיימות ויכולות להצביע על כך, שלאותו אדם יש משהו להסתיר.
את כל זה רוב האנשים כבר יודעים, אבל יש דברים שהם חושבים שהם יודעים – והם לא ממש מדויקים. אנחנו בתמיר מכון פוליגרף רוצים להפריך כמה מיתוסים על פוליגרף, כדי שכולם ידעו את האמת (ורק את האמת).
מיתוסים נפוצים
המיתוס: הדיוק של המכשיר באיתור האמת תלוי אך ורק בצד הטכני של חיבור נכון של האלקטרודות לגוף הנבדק ותקינות המכשיר עצמו.
הפרכת המיתוס: לא נכון בכלל. יש משמעות מכרעת להכנה מדוקדקת של הנבדק לבדיקה ושל אופן התשאול. כך למשל, אם בודק לא מיומן ישאל אדם שרוצים לברר אם הוא מכור להימורים, אם הוא מכור להימורים, ואותו אדם "מהמר" כל שבוע, אבל רק בסכומים קטנים של שליחת טופס לוטו, יכול להיות שהוא "ייפול" בשאלה הזאת.
יתרה מזאת – אם שואלים אדם אם הוא מקבל טיפול פסיכיאטרי והאמת היא שהוא לא, אבל מישהו אחר שקרוב אליו כן מטופל, התופעות הפיזיולוגיות שלו יכולות להיות דומות ואפילו זהות לתופעות שמתקיימות כאשר אדם משקר. לכן, חשוב שהבודק יכין היטב את הנבדק עוד לפני שהוא מחבר לו את האלקטרודות, וחשוב שיובהר לנבדק לפחות בצורה עמומה, על איזה מעשה או אירוע הוא נחקר, כדי שהתשובות תהיינה כמה שיותר מהימנות.
המיתוס: אמינות בדיקת הפוליגרף היא לא מוחלטת ויכולה להגיע ל- 70% – 80% בלבד.
הפרכת המיתוס: כאשר משתמשים במכשיר תקין שעובד כמו שצריך, ובהנחה שאת הבדיקה מבצע בוחן מוסמך, מקצועי ומנוסה שיודע לבצע הכנה מתאימה של המטופל ולשאול את השאלות בצורה לא "מכשילה" – אמינות בדיקת הפוליגרף יכולה בהחלט להגיע ל-90% ואפילו ל-100% – היינו – אמינות מוחלטת.
רמת האמינות של הבדיקה יורדת, כמובן, כאשר מתקיימים מצבים שאינם נתונים לשליטת הבודק, כגון נבדק שלא מרגיש טוב (לחץ דם גבוה, מחלת חום וכד'), נבדק שלוקח תרופות הרגעה, נבדק בעל רמה שכלית ירודה או נבדק שמשקיע את מרצו בלחבל בתוצאות הבדיקה.
לאחר ניפצנו את שני המיתוסים העיקריים על בדיקות פוליגרף נסכם ונאמר, כי על מנת שהבדיקה תהיה כמה שיותר מדויקת, חייבים להתקיים מספר תנאים:
- היא מתבצעת באמצעות מכשיר תקין לחלוטין.
- היא מתבצעת על ידי בודק מוסמך, מקצועי ומנוסה.
- היא מתבצעת כאשר הנבדק נמצא במצב גופני ושכלי טוב, ואינו מנסה לחבל בתוצאות.