פוליגרף – אותה בדיקת אמינות שנעשית הרבה פעמים הן לבקשת עורכי דין, הן לבקשת מעסיקים והן לבקשת חברות ביטוח ולבקשת המשטרה, היא בדיקה שהרבה אנשים מטילים ספקות באמינותה. אז עד כמה הבדיקה באמת מדויקת ועד כמה היא יכולה לשמש כראיה חותכת? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי בדיקת פוליגרף?
בדיקת פוליגרף היא בדיקה שמתבססת על תגובות פיזיולוגיות של הגוף מתוך מטרה לגלות האם האדם הנבדק דובר אמת או משקר. הבדיקה מתבצעת על ידי בודק פוליגרף מוסמך ובאמצעות מכשיר פוליגרף המחובר לנבדק באמצעות מספר אלקטרודות. הבודק שואל את הנבדק שאלות שונות, והמכשיר מוציא פלט נייר המפרט את השינויים הפיזיולוגיים השונים שחלו בגופו בזמן המענה. הבוחן מפענח את הגרף, ויכול להגיד היכן ברור שהנבדק דובר אמת, והיכן הוא משקר.
לטובת מה משמשת בדיקת פוליגרף?
בדיקת פוליגרף מוזמנת על ידי ארבעה סוגי לקוחות עיקריים:
אנשים פרטיים – הזמנת בדיקה לצורך אישוש או הפרכה של חשדות. במקרים שיש לאדם מסוים חשד באדם אחר לגבי התנהלות לא תקינה, כגון מעילה, גניבה ואפילו בגידה, ניתן לבצע בדיקת פוליגרף על מנת לאשש או להפריך את החשד.
מעסיקים – מעסיק החושד שעובד מסוים מועל בכספים, גונב רכוש או מבצע כל עבירה פלילית אחרת בין כותלי מקום העבודה, יכול לזמן אותו לבדיקת פוליגרף על מנת לאמת או להפריך את החשד. כמו כן, מעסיקים שרוצים להעסיק עובדים חדשים יכולים לחייב אותם לעבור בדיקת פוליגרף במסגרת תהליכי המיון, על מנת לדעת שהם מגייסים את האנשים הנכונים.
חברות ביטוח – חברות ביטוח קיימות על מנת לסייע לאנשים להשתקם במקרים של פגיעה פיזית או נפשית. למרות זאת, יש הרבה אנשים שמנצלים את קיומן וממציאים סיפורים כאלה ואחרים – רק כדי לקבל מהן כסף בלי שבעצם נגרם להם נזק (או לפחות לא כזה שמצדיק קבלת כסף). על מנת לא לתת כספים לאנשים שלא צריכים לקבל אותם, חברות ביטוח נוהגות לבקש מתובעים שיש להם חשד שהם לא דוברי אמת – לעבור בדיקת פוליגרף להוכחת טענתם.
המשטרה – שוטרים שחוקרים אירוע מסוים יכולים לבקש מהנחקר לעבור בדיקת פוליגרף, על מנת להפריך או לאשש את חשדם.
האם הבדיקה אמינה?
כאמור – זאת בדיוק השאלה שמביאה לחילוקי דעות בנושא הפוליגרף. הרבה אנשים חושבים שהבדיקה לא מאוד אמינה, כי יש אנשים שיכולים לשלוט בתגובות של גופם בצורה מאוד חזקה, ולהערים גם על מכונת הפוליגרף הכי טובה. למרות זאת, מחקרים שנעשו בתחום העלו, כי קשה מאוד להערים על מכונת הפוליגרף, וכי אפשר לסמוך עליה ברמה של 85% – 95%. אז אמנם אין 100% בבדיקת פוליגרף, כי תמיד יכולות להיות טעויות של מפענח הבדיקה, תקלות במכונה או אנשים ששולטים בגוף שלהם בצורה כל כך מדהימה. למרות זאת, דיוק ברמות האלה יכול לתרום מאוד להתייחסות לחששות מסוימים.
לכן, למרות שהתוצאה של פוליגרף היא לא מדויקת ב- 100%, היא בהחלט מספיק אמינה כדי להיעזר בה לטובת אישוש או הפרכה של חשדות. אז אמנם היא לא ראיה קבילה בבית המשפט ואי אפשר יהיה להסתמך רק עליה כדי להרשיע מישהו או להצהיר על חפותו, אבל בתוספת לעובדות ולראיות אחרות – היא בהחלט יכולה להיות זו שמכריעה את הכף.